Ambassadören besöker Umeå [fr]

0Ambassadör Jean-Pierre Lacroix var den 12 april på besök i Umeå. Detta besök gav tillfälle att möta såväl politiker och kulturansvariga på regional nivå som franska forskare.

Ambassadören togs inledningsvis emot av Umeås borgmästare, Marie-Louise Rönnmark och Jan Björinge, konstnärlig ledare för Umeå 2014 Europas kulturhuvudstad. Under detta möte hade ambassadör möjlighet att besöka det nya bildmuseet, som ska invigas den 19 maj. Han deltog i en presentation av programmet inför Umeå 2014 Europas kulturhuvudstad och urbana projekt i samband med detta evenemang.

Besöket fortsatte med en föreläsning av ambassadören vid Umeå universitet på temat det franska presidentvalet. Föreläsningen arrangerades av Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet. Inför en studentpublik presenterade ambassadören det franska valsystemet, och belyste de huvudsakliga debattfrågor som diskuterats i detta val och svarade på frågor. Efter konferensen besökte ambassadören Umeå Plant Science Center och mötte franska forskare inom olika ämnesområden. Under sammanträffandet diskuterade ambassadören skillnaderna mellan forskningsstrukturerna i Frankrike och i Sverige, och hade också ett samtal med Catherine Bellini, UPRA, forskningslaboratorium Svensk-franska, i samarbete med INRA.

JPEG - 560.5 kb
Ambassadören på Umeå Plant Science Center

Dagen avslutades med ett möte med landshövdingen i Västerbotten, Birgitta Heijer. Projekt som stöds av regionen diskuterades samt det decentraliserade samarbetet med regionen Lorraine.

Detta besök gav möjlighet att få en inblick i planeringen av Umeå 2014 Europas kulturhuvudstad och uppskatta Umeås betydelse.

Michel Gautier, Frankrikes honorärkonsul i Umeå var närvarande vid alla ambassadörens besök under dagen.

Länk: intervju med ambassadören i lokalpressen

Senast uppdaterad 27/04/2012

Upp